BIOGRAFIE

Joep Bruijnjé

Joep Bruijnjé (12 februari 1956) is een Nederlandse fotograaf en muzikant.

Bruijnjé portretteerde gedurende '78 tot '81 jonge artiesten op toernee in Nederland, aan het begin van hun carrière, die hem als muzikant inspireerden. Zijn eigen kijk op de wereldsterren in spé en het gemak waarmee hij met ze om ging, leverde een serie 'vintage portraits' op van allure. Nu voor het eerst sedert 30 jaar bijeen gebracht voor een uniek boek: CLICK, Music Icons of the 70's.

FOTOGRAAF - Voor Muziekkrant OOR / Hitkrant / Vinyl / Muziek Expres / VIVA fotografeerde Bruijnjé eind jaren zeventig, begin jaren tachtig een 100-tal innovatieve artiesten die het ver hebben geschopt zoals ondermeer Talking Heads, Michael Jackson, XTC, Jerry Hall, Phil Collins, Herman Brood, Billy Joel, Prince, The Pointer Sisters, Godley & Creme, Rory Gallagher, DEVO, The Police, The Sparks, Mel Brooks, The Cure, Robert Fripp, Peter Tosh, Simple Minds, U2, en Wire.

Hij produceerde ook beelden voor lp-hoezen en cd-covers voor The Nits, Robert Fripp en Angela & The Rude.

In 1980 hingen diverse foto's van Bruijnjé op de tentoonstelling Mode Kleren Mode in het Stedelijk Museum te Amsterdam. In het Amerikaanse blad Interview van Andy Warhol werd in 1981 een advertentie geplaatst door Hans Appenzeller (ontwerper van sieraden) gebaseerd op beeld van Bruijnjé.

Govert de Roos en Paul Huf vroegen hem in 1981 om deel te nemen aan "Dutch Photography", een reizende fototentoonstelling. Zijn bijdrage werd 's'Nachts' - een foto die gemaakt was in opdracht van uitgeverij Bert Bakker voor een boekomslag. In 1991 is deze hele fotocollectie aangekocht door Dunhill.

Het boek Het Beslissende Beeld (Hoogtepunten Uit De Nederlandse Fotografie Van De 20e Eeuw) verscheen in 1991. Hierin is de door Dunhill aangekochte foto 's'Nachts' van Bruijnjé opgenomen. Uit het voorwoord: "Een onafhankelijke adviescommissie bestaande uit gezaghebbende personen uit de wereld van de fotografie, koos in de afgelopen jaren met grote zorg en na ruim overleg de belangrijkste foto van de naar hun mening toonaangevende fotografen van de 20ste eeuw".

Joep Bruijnjé heeft ook bij diverse speelfilms de stills gemaakt, ondermeer voor De Noordelingen (1992), De Jurk (1996) en Kleine Teun (1998) van Alex van Warmerdam.

Tegenwoordig focust Bruijnjé zich op het portretteren van kinderen. In 2004 werd hij benaderd door de VPRO om de schoolfotografie te verzorgen voor de thema-avond "Voor De Klas". Deze filmpjes gemaakt door Rob Hodselmans werden ook vertoond op het 25e Nederlandse Filmfestival.

Momenteel wordt er gewerkt aan diverse exposities over de hele wereld.

MUZIKANT - In 1978 richtte Bruijnjé de popgroep ON/OFF op, waarin hij gitaar speelde en zong. In 1980 toerde men in het voorprogramma van The Nits. In 1981 verliet Bruijnjé de band en kreeg hij een platencontract aangeboden bij Idiot records. Hij nam de mini-lp "Vitamins" op met o.a. Fay Lovsky, Mathilde Santing, Robert-Jan Stips en Rob Hauser. De tweede elpee "Medicine" werd opgenomen voor EMI.

Voor het project La Grande Parade van Nits-zanger Henk Hofstede schreef Bruijnjé het nummer "Het Verhoor" dat geïnspireerd was op het gelijknamige schilderij van de Nederlandse schilder Constant.

In 1991 vroeg Michiel Romeijn aan Bruijnjé om voor het televisieprogramma Jiskefet liedjes te schrijven, waarmee elke aflevering van dat seizoen werd afgesloten. Ook schreef Bruijnjé de leader (begintune) en zijn enkele nummers ook verschenen op cd's van Jiskefet.

In 1996 nam Angela Groothuizen voor haar eerste solo-cd Walking On Water het nummer Lets Close Our Eyes van Bruijnjé op. Later werd dit nummer in een Nederlandse vertaling voor haar tweede solo-cd opgenomen.

In 1997 bracht Basta Records al het solo-werk uit op één cd genaamd "Joep Bruijnjé Vitamins | Medicine".

Joep Bruijnjé heeft twee zoons, Jonathan (1989) en Ruben (1991).

PORTFOLIO